Een feestelijke prijsuitreiking, een eervolle herdenking en een mooie literaire line up in één. Op donderdagavond 15 april om 20.15 uur wordt voor de eerste keer het Brandsalarm uitgereikt, vernoemd naar multitalent Wim Brands. Een aanmoediging voor talenten die zich hardmaken voor literatuur, non-fictie en/of poëzie. De uitreiking is omkleed met interviews, voordrachten en optredens van Marieke Lucas Rijneveld, Jeroen van Kan en Maarten Westerveen. Presentatie: Micha Wertheim.

De uitreiking zal plaatsvinden in Theater MIMIK in Deventer. Aangezien we nog midden in een crisis zitten, mag er geen live publiek bij aanwezig zijn. Via een livestream kan iedereen daarom thuis de uitreiking volgen.

Brandsalarmisten
De winnaar van het Brandsalarm is een getalenteerd persoon die anderen ertoe verleidt zich aan dat avontuurlijke, onderzoekende lezen te wagen. Iemand die dus inspireert, uitdaagt en haar of zijn eigen weg gaat in het land der letteren. Dat kan in allerlei gedaanten gebeuren: blog, vlog, pod- cast, kroniek, literair café, festival of artikelen.

Dat zijn dus niet per se schrijvers, maar mensen die een schakel zijn tussen letters en lezers. Iemand die zich hard maakt voor literatuur, non-fictie, poëzie of alle drie. Het kan gaan om een literair programmeur, een journalist, een essayist, een boekverkoper, een podcastmaker, een blogger, een redacteur etc. Iemand met talent en potentie, die nog niet gearriveerd is en baat zou hebben bij een extra opstapje.

Om die personen te vinden, heeft Bureau Brandsalarm een grote groep verkenners opgetrommeld. Verspreid over het hele land. Aan de hand van de tips die binnenkwamen, is er een longlist opgesteld. Een jury – bestaande uit Erik Lindner, Renée van Marissing, Daan Stoffelsen en Thomas Verbogt – koos uiteindelijk een winnaar.

Deventer Cultuur Club en Stichting het Jordenshofje
De eerste Brandsalarm-avond wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Deventer Cultuur Club en Stichting het Jordenshofje.

 

Foto: Theater MIMIK. © IAMMAUREEN